Nadeszła moda na kiszenie

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Nadeszła moda na kiszenie
Kiszenie owoców i warzyw, a także suszenie wędlin znowu staje się modne.Foto: pixabay.com

Kiszenie warzyw, owoców, serów, a nawet mięsa staje się coraz bardziej popularne. Niektóre z tych potraw swój renesans przeżywają w domowym zaciszu.

Posłuchaj

Kiszenie czyli wraca moda sprzed lat (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Najtrudniej jest z mięsem. - Przez wiele lat myśleliśmy, że wieprzowina nie nadaje się do spożycia na surowo, nawet teraz powinniśmy uważać - mówi pasjonat gotowania Michał Bonarowski. - Ale na przykład moim znajomi przygotowują polędwiczkę wieprzową, macerując ją w mieszaninie soli, cukru i ziół - dodaje.

Jak przekonuje, takie mięso musi przez pewien czas poleżeć w lodówce, aby odciekła od niego wilgoć. Później można je zawinąć w pończochę i powiesić w suche, przewiewne miejsce. Po tygodniu powinno być gotowe.

W podobny sposób można też przygotować kacze piersi. Więcej o kiszeniu jedzenia w dołączonym nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Michał Bonarowski (dziennikarz, pasjonat gotowania)
Data emisji: 9.11.2016
Godzina emisji:
11.12

ae/mk

Polecane