Nadeszła moda na kiszenie
2016-11-09, 15:11 | aktualizacja 2016-11-09, 15:11
Kiszenie warzyw, owoców, serów, a nawet mięsa staje się coraz bardziej popularne. Niektóre z tych potraw swój renesans przeżywają w domowym zaciszu.
Posłuchaj
Najtrudniej jest z mięsem. - Przez wiele lat myśleliśmy, że wieprzowina nie nadaje się do spożycia na surowo, nawet teraz powinniśmy uważać - mówi pasjonat gotowania Michał Bonarowski. - Ale na przykład moim znajomi przygotowują polędwiczkę wieprzową, macerując ją w mieszaninie soli, cukru i ziół - dodaje.
Jak przekonuje, takie mięso musi przez pewien czas poleżeć w lodówce, aby odciekła od niego wilgoć. Później można je zawinąć w pończochę i powiesić w suche, przewiewne miejsce. Po tygodniu powinno być gotowe.
W podobny sposób można też przygotować kacze piersi. Więcej o kiszeniu jedzenia w dołączonym nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Michał Bonarowski (dziennikarz, pasjonat gotowania)
Data emisji: 9.11.2016
Godzina emisji: 11.12
ae/mk