Co sprawia, że jajko gotuje się na twardo?
2016-11-08, 11:11 | aktualizacja 2016-11-08, 12:11
Na twardo, na miękko, sadzone - jajko można przygotować na wiele sposobów. A wszystko dzięki procesowi denaturacji.
Posłuchaj
Naukowe tajemnice gotowania jajek (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dodaj do playlisty
Jak wyjaśnił dr Tomasz Rożek, denaturacja to proces fizyczny. Pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki białek, które mają postać kłębków, rozprostowują się i plączą między sobą. Powstaje szkielet, który działa jak rusztowanie i powoduje, że jajko twardnieje.
Białka w białku jajka ścinają się szybciej niż te w żółtku. Dlatego możliwe jest ugotowanie jajka także na miękko.
Proces denaturacji, który pozwala nam przygotować ulubione śniadanie, dla człowieka jest bardzo niebezpieczny. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 7.11.2016
Godzina emisji: 7.15
bk/mk