Dlaczego w chlebie czy serze są dziury?

Powstają one dzięki reakcjom chemicznym, które mają miejsce podczas gotowania. O co dokładnie chodzi?

Dlaczego w chlebie czy serze są dziury?

Dziury w chlebie świadczą o tym, że ciasto powstało w procesie fermentacji

Foto: Pixabay/jill111

Dlaczego w chlebie czy serze są dziury? (Pytania z kosmosu/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Żeby przygotować ciasto na chleb, trzeba składniki poddać fermentacji. - Wydziela się wtedy gaz, który musi sobie znaleźć jakieś miejsce i powstają bańki. Mówimy wtedy, że ciasto rośnie - opowiadał fizyk dr Tomasz Rożek.

Kiedy wstawiamy ciasto do pieca, bakterie albo grzyby odpowiedzialne za fermentację zabijamy, gaz ucieka, ale przestrzenie zostają. A jak jest z serem? Zapraszamy do słuchania.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 31.10.2016
Godzina emisji: 7.15

ei/mk

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.