Podatek cukrowy. Co może zdrożeć?

Ministerstwo Zdrowia rozważa wprowadzenie tzw. podatku cukrowego. Miałyby go płacić firmy, które ponad miarę dosładzają swoje wyroby.

Podatek cukrowy. Co może zdrożeć?

Okazuje się, że cukier jest nawet w produktach, po których byśmy się tego nie spodziewali, bo uchodzą za zdrowe i dietetyczne

Foto: Pixabay/condesign

Jakie skutki może wywołać podatek cukrowy? (Zapraszamy do Trójki - ranek)
+
Dodaj do playlisty
+

Pieniądze z podatku byłyby przeznaczane na leczenie chorób wywoływanych nadmiarem cukru, jak choroby układu krążenia, stany zapalne, a nawet niektóre nowotwory. Eksperci ostrzegają, że cukier źle wpływa na nasz cały organizm.

Jaka jest szansa, że po wprowadzeniu podatku i podwyższeniu cen spadanie spożycie słodyczy? Jakie produkty mogłyby być droższe? O tym wszystkim usłyszeć można w dołączonym nagraniu materiału reporterskiego, w którym ponadto Andrzej Blikle mówił o tym, jak cukiernik może próbować ograniczyć użycie cukru.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autor materiału reporterskiego: Ewa Dudzińska
Data emisji: 19.10.2016
Godzina emisji: 6.40

ei/mk

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.