Podatek cukrowy. Co może zdrożeć?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Podatek cukrowy. Co może zdrożeć?
Okazuje się, że cukier jest nawet w produktach, po których byśmy się tego nie spodziewali, bo uchodzą za zdrowe i dietetyczne Foto: Pixabay/condesign

Ministerstwo Zdrowia rozważa wprowadzenie tzw. podatku cukrowego. Miałyby go płacić firmy, które ponad miarę dosładzają swoje wyroby.

Posłuchaj

Jakie skutki może wywołać podatek cukrowy? (Zapraszamy do Trójki - ranek)
+
Dodaj do playlisty
+

Pieniądze z podatku byłyby przeznaczane na leczenie chorób wywoływanych nadmiarem cukru, jak choroby układu krążenia, stany zapalne, a nawet niektóre nowotwory. Eksperci ostrzegają, że cukier źle wpływa na nasz cały organizm.

Jaka jest szansa, że po wprowadzeniu podatku i podwyższeniu cen spadanie spożycie słodyczy? Jakie produkty mogłyby być droższe? O tym wszystkim usłyszeć można w dołączonym nagraniu materiału reporterskiego, w którym ponadto Andrzej Blikle mówił o tym, jak cukiernik może próbować ograniczyć użycie cukru.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autor materiału reporterskiego: Ewa Dudzińska
Data emisji: 19.10.2016
Godzina emisji: 6.40

ei/mk

Polecane