W jaki sposób w cieście powstaje zakalec?

- Może powstać z dwóch powodów. Pierwszym jest zbyt gorący piekarnik. Drugim jest to, że piekarnik jest za chłodny - wyjaśnia Tomasz Rożek.

W jaki sposób w cieście powstaje zakalec?

Co zrobić, by przygotować tak udany strudel jak na zdjęciu?

Foto: pixabay.com/condesign

Skąd się bierze zakalec w cieście? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Ciasto będzie udane, jeśli znajdziemy złoty środek. - Gdy jest zbyt gorąco drożdże powodują, że ciasto rośnie za szybko i zostaje ono unicestwione. Zbyt niska temperatura sprawia, że białka, które są w cieście nie zdążą się "ściąć" i ono wtedy opadnie - mówi Tomasz Rożek.

Co ma największe znaczenie w czasie pieczenia ciast i gotowania potraw? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 9.08.2016
Godzina emisji: 7.15

mp/ei

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.