Dlaczego nie wyczuwamy alkoholu w cieście drożdżowym? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Drożdże i produkcja alkoholu
2016-08-08, 14:08 | aktualizacja 2016-08-08, 15:08
- Drożdże produkują nie tylko dwutlenek węgla, ale także alkohol etylowy. Jednak on dość szybko paruje i dlatego w cieście drożdżowym nie jest wyczuwany - mówi Tomasz Rożek.
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
- Sytuacja zmienia się na przykład w piekarni. Gdy w pomieszczeniu jest słaba wentylacja, to piekarz może stracić przytomność - dodaje. Co zrobić, żeby jednak poczuć alkohol w cieście? - Należy go dodać samodzielnie - radzi dr Rożek.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której opowiadamy nie tylko o drożdżach, ale też o bakteriach kwasu mlekowego.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 8.08.2016
Godzina emisji: 7.14
mp/fbi