Drożdże i produkcja alkoholu

- Drożdże produkują nie tylko dwutlenek węgla, ale także alkohol etylowy. Jednak on dość szybko paruje i dlatego w cieście drożdżowym nie jest wyczuwany - mówi Tomasz Rożek.

Drożdże i produkcja alkoholu

Ciasto drożdżowe

Foto: Glow Images/East News

Dlaczego nie wyczuwamy alkoholu w cieście drożdżowym? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Sytuacja zmienia się na przykład w piekarni. Gdy w pomieszczeniu jest słaba wentylacja, to piekarz może stracić przytomność - dodaje. Co zrobić, żeby jednak poczuć alkohol w cieście? - Należy go dodać samodzielnie - radzi dr Rożek.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której opowiadamy nie tylko o drożdżach, ale też o bakteriach kwasu mlekowego.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 8.08.2016
Godzina emisji: 7.14

mp/fbi

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.