Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
- Przy krojeniu cebuli zachodzi reakcja kaskadowa, bo im bardziej płaczemy, tym nas bardziej bolą oczy - opowiada fizyk, dr Tomasz Mrożek.
Większość z nas płacze krojąc lub obierając cebule. Dlaczego tak się dzieje?
Foto: Glow Images/East News
Prawie każdy z nas płacze obierając bądź krojąc cebulę. - Wbrew pozorom to bardzo ciekawa sprawa, bo często jest tak, że to, co przytrafia się większości z nas, jest kwestią banalną. W przypadku krojenia cebuli jest to kawał ciekawej nauki, bo w komórkach tego warzywa znajdują się związki siarki i enzymy, które w wyniku krojenia tworzą kwas - wyjaśnia dr Tomasz Mrożek.
W programie wyjaśniliśmy, co potem dzieje się z owym kwasem i co dokładnie doprowadza do łez. Jakie są domowe sposoby na to, by mniej płakać przy krojeniu cebuli? Czy drobienie na mniejsze kawałki ma znaczenie? W jaki sposób trzymanie cebuli w lodówce wpływa na wydzielane przez nią soki?
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 1.08.2016
Godzina emisji: 7.14
sm/fbi