Jak smakowała kuchnia międzywojnia?

Książka Agnieszki Jeż "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to wehikuł czasu. - Poza przepisami na ówczesne dania możemy tam znaleźć wiele porad z przedwojennych czasopism - mówi Katarzyna Pruchnicka.

Jak smakowała kuchnia międzywojnia?

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna

Foto: pixabay.com/jill111

Agnieszka Jeż o kuchni dwudziestolecia międzywojennego (A nuż widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Dzieciństwo spędzałam w krakowskim domu moich dziadków na Starówce. To był taki tradycyjny dom mieszczański, który nigdy poza międzywojnie nie wyszedł, jeśli chodzi o mentalność i przyzwyczajenia. Kuchnia mojej babci była właśnie taka, jak ją opisuję. Przepisy, które podaję, są zmodernizowane - opowiada autorka książki.

Agnieszka Jeż sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, snuje opowieść o tym co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Jeż (dziennikarka, pisarka)
Data emisji:
27.07.2016
Godzina emisji: 11.12

mat. promocyjne/mp/ei