Jak uniknąć zakażenia bakterią e-coli? (Zapraszamy do Trójki - popołudnie)
Warto myć warzywa przed zjedzeniem
Na Wyspach Brytyjskich dwie osoby zmarły, a ponad 150 zostało zakażonych patogenną bakterią e-coli. Lekarze podejrzewają, że śmiercionośna bakteria znajdowała się w paczkowanej mieszance sałat.
Umycie warzyw przez ich zjedzeniem może pomóc uniknąć poważnych kłopotów ze zdrowiem i pobytu w szpitalu
Foto: pixabay.com/stux
Dodaj do playlisty
Takie zakażenia są bardzo groźne, ale występują rzadko. Ostatnio podobne przypadki miały miejsce pięć lat temu w Niemczech, gdzie wykryto tę samą bakterię w ogórkach.
Sprawdziliśmy, czy mamy się w Polsce czego obawiać. Do jakich wniosków doszliśmy? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Prowadzi: Krystian Hanke
Autor: Ewa Dudzińska
Data emisji: 20.07.2016
Godzina emisji: 16.23
mp