Keczup truskawkowy i inne przetwory
2016-07-14, 17:07 | aktualizacja 2016-07-15, 14:07
Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia.
Posłuchaj
Przetwory i powidła kojarzą nam się z jesienią, podczas gdy o niektórych warto pomyśleć już teraz. - Niektóre warzywa w lipcu mają swój szczytowy sezon i jest to dobry czas na testy. Pamiętajmy, że jesienią, gdy są bardzo niskie ceny np. pomidorów, warto zrobić ogromną partię już wcześniej sprawdzonych przepisów - zachęca Marta Dymek.
Co poza przecierem i keczupem możemy zrobić z pomidorów? Jakie przetwory warzywne są szczególnie godne polecenia? Co oprócz dżemów, nalewek i marmolad można zrobić z owoców? Jak przygotować keczup truskawkowy? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek (autorka książki i bloga Jadłonomia)
Data emisji: 14.07.2016
Godzina emisji: 11.15
sm/mk