Lato, wakacje, radość, ciekawostki!
2016-06-26, 10:06 | aktualizacja 2016-06-26, 11:06
Przed wakacjami w "Zagadkowej niedzieli" podpowiedzieliśmy Wam kilka pomysłów na to, jak się nie nudzić latem.
Posłuchaj
Recepty na nudę podali nasi wspaniali goście. Było sporo o podróżach, muzeach, a nawet o magii. Poznaliśmy także bliżej śmieszną małpkę ogoniastą – czepiaka. A ciocia Ewa narobiła bałaganu w kuchni i podała kolejny przepis na smakowitą potrawę (można go znaleźć poniżej). Zapraszamy do słuchania i gotowania!
***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: Katarzyna Guzek (Greenpeace), Jolanta Błażejczyk (Muzeum Powstania Warszawskiego), (Marta Karbowa-Grzonkowska (Kolorowy widelec), Konrad Modzelewski (magik), Jarosław Wasilewski (Funiversity), Kamil Ziegler, Małgorzata Zdziechowska (podróżniczka)
Data emisji: 26.06.2015
Godzina emisji: 7.05
ei/mc
Szakszuka –danie kuchni żydowskiej
potrzebuję :
jajka (po jednym na osobę)
3-4 pomidory
papryka
cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie ser feta lub kiełbasa
Kucharz Nieduży
- umyć jajka i warzywa
- obrać sparzone pomidory ze skórki i pokroić na kawałki (nie muszą być równe)
- obrać cebulę i pokroić w krążki, podsmażyć na oliwie (lub innym tłuszczu)
- dodać pokrojoną kiełbasę (w wersji z kiełbasą)
- do podsmażonej cebuli dodać paprykę, dusić pod przykryciem
- kiedy papryka lekko zmięknie dodać pomidory dusić 10-15 minut, kiedy sos będzie gotowy zrobić w nim łyżką miejsce na jajko
- w wersji z serem feta dodajemy go przed jajkami
- gotową szakszukę przed podaniem udekorować natką pietruszki
Kucharz Duży:
- sparzyć pomidory
- jeśli kucharz Nieduży potrzebuje, pomóc przy smażeniu a na koniec do gotowego sosu wbijać po jajku jak na sadzone, kiedy jajka się zetną danie jest gotowe
Smacznego!
