Japońskie onigiri - kanapki ryżowe na poprawę nastroju (A nuż, widelec/Trójka)
Japońskie onigiri - kanapki ryżowe na poprawę nastroju
- Możemy do niej dodać to, na co mamy ochotę: odrobinę usmażonego jajka, jajecznicy, kawałek kurczaka w sosie teryaki - tłumaczy restauratorka Alicja Than.
- Ryż krótkoziarnisty jest naturalnie klejący - wyjaśnia dziennikarka Trójki
Foto: Pixabay
Dodaj do playlisty
Katarzyna Pruchnicka i jej gość dzielą się ze słuchaczami przepisem na japońskie kanapki i tłumaczą, jak prawidłowo gotować ryż. - Zapomnijmy o gotowaniu ryżu na sypko, na przykład w torebkach - mówi Katarzyna Pruchnicka i radzi, czego dodać do ryżu, by był smaczniejszy.
Ugotowany ryż posłuży do ulepienia japońskiej kanapki, która nazywa się kulką na poprawę nastroju. Jak ją przygotować? Dokładną instrukcję można usłyszeć w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Alicja Than (restauratorka)
Data emisji: 16.06.2016
Godzina emisji: 11.15
fbi