Bekonowe piwo, czyli magia regionalnych browarów

W Polsce funkcjonuje ponad 200 prywatnych browarów i powstaje ponad 1500 nowych smaków piwa rocznie. - To rewolucja rodzimego browarnictwa - mówią piwowarzy.

Bekonowe piwo, czyli magia regionalnych browarów

Foto: Wilerson S Andrade/flickr/CC BY-SA 2.0

Jak powstają lokalne browary (Zapraszamy do Trójki - ranek)
+
Dodaj do playlisty
+

Piwa z małych regionalnych browarów przebojem zdobywają polski rynek. Moda na niekomercyjną produkcję trunków wyskokowych z chmielu przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. - Tam rynek zdominowany był przez słabej jakości piwa koncernowe. W którymś momencie pojawiło się kilku szaleńców, którzy stwierdzili, że będą wytwarzać piwo bardziej wyraziste i mocniej nachmielone - tłumaczył w Trójce Jakub Palczak, właściciel pubu Piwna Sprawa.

W Polsce również znalazła się grupa ludzi, którzy postanowili otworzyć własne browary. A to przed laty wcale nie było proste. - Urzędy musiałem odwiedzić 97 razy, aby dostać wszystkie zezwolenia - wspomina z rozbawieniem Piotr Wypych, współzałożyciel browaru Artezan.

Dziś otworzenie własnej wytwórni jest prostsze, co jednak przekłada się na większą konkurencję na rynku. Dlatego domorośli browarnicy prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych smaków piwa. Jakich? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego dźwięku.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autor: Kuba Witkowski
Data emisji: 6.06.2016
Godziny emisji: 6.38

pkur/mp

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.