Pokrzywa na talerzu? Smacznego!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Pokrzywa na talerzu? Smacznego!
Pokrzywa okazuje się być bardzo wdzięczną rośliną, która może wzbogacić nasze menu Foto: Pixabay/munki

Co można zrobić w kuchni z pokrzywą? - Trzeba do niej podejść subtelnie - radzi Anna Rumińska, znawca dzikich roślin jadalnych.

Posłuchaj

Przepisy na kulinarne wariacje z pokrzywą w roli głównej (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Zacząć trzeba od zalania pokrzywy wrzątkiem. - Po sparzeniu można ją dodawać do zup, nadzienia, farszu. Dobrze sprawdza się w tartach i pierogach - mówi Anna Rumińska podpowiadając przy tym m.in. jak zrobić pesto z pokrzywy.

Które części rośliny zrywać i kiedy? Czego nie należy robić z pokrzywą przy jej przyrządzaniu? Zapraszamy do słuchania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Anna Rumińska (znawca dzikich roślin jadalnych)
Data emisji:
13.04.2016
Godzina emisji: 11.16

ei/fbi

Polecane