Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
Schabowy - ulubione danie Słowian epoki Mieszka I
2016-04-13, 14:04 | aktualizacja 2016-05-23, 16:05
- W X wieku duże znaczenie miała wieprzowina. W takich ośrodkach jak Ostrów Lednicki notujemy bardzo duże serie spożywania schabowych - mówi dr Janusz Górecki z Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy.
Posłuchaj
Kim był przeciętny Słowianin? - Rolnikiem. Całe życie upływało mu na zdobywaniu żywności - dodaje dr Janusz Górecki i podkreśla, że oprócz wieprzowiny jedzono m.in. ptactwo, dziczyznę i ryby.
Magdalena Zawol z Muzeum Archeologicznego w Biskupinie podkreśla, że ludzie mieszkający na tamtym terenie zajmowali się właśnie wędzeniem ryb. - Znaleziono też dziegciarnie, czyli jamy, które służyły do przygotowania smoły dziegciowej - wyjaśnia rozmówczyni Kuby Witkowskiego i dodaje, że już wtedy w przydomowych ogródkach uprawiano m.in. kapustę, cebulę czy ogórki.
Jak wyglądał przeciętny dom tysiąc lat temu? Jak ubierali się Słowianie? Jak długo żyli? Ile mieli potomstwa? Czyli byli gościnni, czy raczej nietowarzyscy? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autor: Kuba Witkowski
Data emisji: 13.04.2016
Godziny emisji: 6.38
mk/fbi