Co powinien jeść pacjent szpitala? (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Co powinien jeść pacjent w szpitalu?
- Często jest tak, że jeśli pacjent jest niedożywiony, to jego hospitalizacja trwa dłużej, częściej ma powikłania i gorzej goją się jego rany - mówi Ewa Cyborska zajmująca się kwestią żywienia w szpitalach.
- Pacjenci często uważają, że jeśli są chorzy, to mogą jeść to, na co mają ochotę. To nieprawda... - uważa gość Grażyny Dobroń
Foto: Glow Images/East News
Dodaj do playlisty
W "Instrukcji obsługi człowieka" rozmawiamy o polskich standardach dotyczących jedzenia podawanego pacjentom w szpitalach. Wielu chorych bardzo narzeka na szpitalne posiłki, ale okazuje się, że jest szansa na zmiany w jadłospisach...
Grażyna Dobroń i jej gość radzą, co najlepiej przynosić choremu do jedzenia, gdy wybieramy się w odwiedziny do szpitala. Skupiamy się szczególnie na sytuacji pacjentów onkologicznych.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: Ewa Cyborska
Data emisji: 11.04.2016
Godzina emisji: 11.16
fbi/mp