Nadchodzi czas zielonej sałaty
2016-04-06, 14:04 | aktualizacja 2016-04-06, 15:04
Wiosna za pasem. Przyroda powoli się zieleni. Nam na talerzu pierwsza zazieleni się sałata.
Posłuchaj
- Sałata już wybija się spod ziemi, ale tylko ta, która została posiana w szklarni. Dzień jest na tyle długi, że ona rwie się do życia - opowiada Agnieszka Kręglicka.
Nowalijek mamy aktualnie coraz więcej. Agnieszka Kręglicka wspominała też o pokrzywie, będącej jednym z pierwszych zielonych listków, które można zjadać. Można ją przyrządzić jak szpinak, można też usmażyć z niej placki. Najlepsze są młode listki.
Zapraszamy do wysłuchania audycji, w której Agnieszka Kręglicka podpowiada, w jaki sposób przyrządzić młodą sałatę.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka)
Data emisji: 5.04.2016
Godzina emisji: 11.16
mp/ei