Jak zrobić skórkę pomarańczową do domowych zapasów?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak zrobić skórkę pomarańczową do domowych zapasów?
Smak i aromat pomarańczy można zachować nawet na lata, dzięki zagotowaniu skórki pomarańczowej w słoikach Foto: Pixabay/skeeze

Podstawą są dobre owoce. - Najlepiej, jak przyjeżdżają z Sycylii, z jakiegoś gospodarstwa ekologicznego. Wtedy możemy mieć pewność, że skórka to nie jest materiał do wyrzucenia - mówi w Trójce Agnieszka Kręglicka.

Posłuchaj

Agnieszka Kręglicka podaje przepis na skórkę pomarańczowa (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Właśnie teraz mamy ostatnią szansę, by zasmakować dobrych pomarańczy (na kolejne trzeba będzie czekać do jesieni). Jest to też najwyższy czas, by zrobić dobrą skórkę pomarańczową, bez której z kolei trudno wyobrazić sobie wielkanocne baby drożdżowe, mazurki i keksy.

Agnieszka Kręglicka tłumaczy, jak wybrać pomarańcze, jak je obrać, żeby przygotować skórkę i wreszcie w jakim syropie należy ją gotować. Zdradza też tajemnice dobrego syropu do nitki.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka)
Data emisji:
16.03.2016
Godzina emisji: 11.15

ei/mk

Polecane