Damon Gameau i jego film "Cały ten cukier"
"Cały ten cukier" zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić.
Foto: mat. promocyjne
Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób ten biały proszek wpływa na człowieka. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Nie spożywał on jednak wówczas słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. "zdrowym" jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier.
"Cały ten cukier"/mat. prom. Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przyglądał się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli. - Żyjemy w czasach, gdy opinie ekspertów i laików na temat żywienia różnią się bardzo. Również cukier budzi emocje. To właśnie dlatego postanowiłem zająć się tym tematem, bo osobiste doświadczenie jest bardziej pouczające niż czytanie książek - mówił Damon Gameau.
Jego film "Cały ten cukier" jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty.
(mat. promocyjne)