Knafeh - przepis, który łączy z sobą wszystko, co najgorsze
2016-02-18, 11:02 | aktualizacja 2016-02-18, 11:02
Do przygotowania tego deseru potrzebne są: masło, cukier, tłuszcz i mąka. - Czyli wszystko, co najgorsze, niezdrowe. To moje ulubione cisto - śmieje się Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie".
Posłuchaj
Samar Khanafer podaje przepis na libański deser (A nuż, widelec/ Trójka)
Dodaj do playlisty
Knafeh przypomina trochę cienki makaron nitkowaty. Ciasto kruszy się w rękach. Dolewa się do niego bardzo dużo roztopionego masła, dodaje się też serek (mascarpone i mozzarella).
- W Polsce bardzo tęskniłam za tym deserem, bo jak go sobie sami nie zrobicie, to go nie zjecie - dodaje Samar Khanafer i tłumaczy, jak przygotować knafeh.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Samar Khanafer (autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie")
Data emisji: 17.02.2016
Godzina emisji: 11.17
ei/pg