Włoski przepis na pizzę idealną

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Włoski przepis na pizzę idealną
Do przygotowania doskonałej pizzy potrzebne są świeże składniki najwyższej jakościFoto: Flickr/Katrin Gilger

W audycji "A nuż, widelec" o najpopularniejszym włoskim daniu opowiada kucharz Marco Ghia. - Pośpiech w kuchni to nie jest dobra droga - brzmi jedna z jego rad, której zastosowanie ma duże znaczenie podczas przyrządzania ciasta na pizzę.

Posłuchaj

Włoski przepis na pizzę idealną (A nuż, widelec)
+
Dodaj do playlisty
+

- Magiczna receptura na pizzę nie istnieje, ale istnieje pewien domowy sposób - mówi w audycji Marco Ghia i zdradza jedną z ważnych kulinarnych tajemnic dotyczących przygotowania włoskiego dania. Jak się okazuje, znaczenie mają nie tylko składniki i proporcje…

Pizza neapolitańska

(ciasto na 6 placków)

  • 900 g mąki
  • 500 g wody o temperaturze pokojowej
  • 20 g soli
  • 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych)

Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut - dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.

Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki. Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta.

Zostawiamy je na jakiś czas, po czym owijamy przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300-gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki, które zostawiamy na 5-6 godzin
w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobinką oliwy).

Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, po czym wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.

Smacznego!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marco Ghia (kucharz)
Data emisji:
10.02.2016
Godzina emisji: 11.15

iwo/ei

Polecane