Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis
2016-01-27, 14:01 | aktualizacja 2016-01-27, 14:01
- Gołąbki z czerwonej kapusty są może nietypowe, ale bardzo ładnie wyglądają. To świetne danie, które możemy nadziać ulubioną kaszą - zapewnia Magdalena Cielenga-Wiaterek.
Posłuchaj
Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej proponuje gołąbki wegetariańskie - z pieczarkami, kaszą pęczak gotowaną w bulionie, odrobiną słodkiej papryki i ziołami. - To bardzo proste nadzienie. Do tego robię gęsty sos pomidorowy z duszoną cebulką, pieprzem i tymiankiem - opowiada.
Magdalena Cielenga-Wiaterek wspomina też o tradycyjnym i nieco zapomnianym polskim ziole, które doskonale pasuje do gołąbków; sprawia, że danie jest lekkostrawne. Dzieli się też wskazówką dotyczącą tego, jakiego składnika należy dodać do gotowania czerwonej kapusty, by zachowała piękny kolor.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Magdalena Cielenga-Wiaterek (autorka bloga kulinarnego)
Data emisji: 27.01.2016
Godzina emisji: 11.15
fbi/ei