Po co gra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy?
2016-01-10, 09:01 | aktualizacja 2016-01-11, 11:01
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra w Polsce i na świecie po raz dwudziesty czwarty. W studiu "Zagadkowej niedzieli" rozmawiamy o tym, czym jest pomoc charytatywna i dlaczego jest ona ważna.
Posłuchaj
Na naszej antenie wypowiada się główny dyrygent Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, czyli Jurek Owsiak. Tłumaczy on dzieciom, na co zbierane są pieniądze podczas styczniowej akcji i czym właściwie jest Orkiestra.
- To nie jest wielka orkiestra, w której mnóstwo ludzi trzyma instrumenty i na nich gra. W naszej orkiestrze jest wielu ludzi, od maleńkich po dorosłych Polaków. Ich instrumentami są tekturowe skarbonki, do których są wrzucane pieniążki - wyjaśnia Jurek Owsiak.
W zagadkowym studiu gościmy osoby zaangażowane w wielką akcję pomocy. Opowiadają nam oni o swojej pracy i wyjaśniają, po czym poznać wolontariusza.
Podczas audycji dowiadujemy się także, że nasze serce jest jak komputer i że czasami trzeba je… zresetować. Poznajemy też przepis na pyszne, rozgrzewające śniadanie.
Przepis na racuchy z musem jabłkowym (ok. 10 racuchów):
ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 5 g (łyżeczka) suchych drożdży (mogą być też surowe)
- ok. ½ szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
- szczypta soli
- niepełna łyżka oliwy, oleju lub roztopionego przestudzonego masła
mus:
- 1 jabłko
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru
Kucharz nieduży:
- odmierzyć i przesiać mąkę
- odmierzyć pozostałe składniki
- do suchych produktów dodać wodę i tłuszcz
- rozmieszać je drewnianą łyżką
- kiedy składniki się połączą dalej mieszać i ugniatać ręcznie, żeby jak najlepiej napowietrzyć ciasto
- gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać mąki
- odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej)
- po wyrośnięciu podzielić ciasto na ok. 10 części i uformować z nich kulki
- odstawić na ok. 15 minut
Kucharz duży:
- rozgrzać dobrze olej rzepakowy na patelni lub w garnku
- smażyć na złoto na niedużym ogniu, żeby się nie przypaliły
- po usmażeniu odłożyć na talerz z papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu
mus jabłkowy:
- umyć i obrać jabłka
- zetrzeć je na tarce o dużych oczkach
- podgrzać w garnku z odrobiną masła, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło
- dodać łyżeczkę cynamonu i cukier
- nie trzeba musu długo gotować, wystarczy ok. 10 minut
- bezpośrednio przed podaniem racuchów podgrzać mus
Smacznego!

***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: Jurek Owsiak (WOŚP) , Marcin Podstawka (ratownik medyczny z Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy), Robert Człapiński (prezes Klubu Miłośników Komunikacji Miejskiej), Agnieszka Pietrzak (szef sztabu Hufiec ZHP Warszawa-Wola), Iga i Nina z mamą Sylwią Niemczyk (wolontariuszki), Jarosław Wasilewski (Funiversity), Aleksandra Chmielewska (autorka bloga kulinarnego Mleczna Krowa)
Data emisji: 10.01.2016
Godzina emisji: 7.05
iwo/jp