Przepis na prawdziwy, domowy barszcz wigilijny na zakwasie

Chyba powoli zapominamy, że czerwony wigilijny barszczyk można od początku do końca przygotować samemu, domowym sposobem.

Przepis na prawdziwy, domowy barszcz wigilijny na zakwasie

Rozmówca Katarzyny Pruchnickiej zwraca uwagę, by słoik z przygotowywanym zakwasem koniecznie codziennie otwierać. W przeciwnym razie, zawartość może... wybuchnąć

Foto: Flickr/Magic Madzik

Prawdziwy barszcz wigilijny. Nie z torebki czy koncentratu (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Przygotowywanie należy zacząć dwa tygodnie przed świętami. Cały proces nie wymaga dużo pracy, ale nie obejdzie się bez odpowiednio długiego czasu potrzebnego na dojrzewanie zakwasu. - Najlepszy barszcz powstaje na zakwasie, a taki zakwas to nic trudnego - przekonuje szef kuchni Aleksander Baron i tłumaczy krok po kroku jak wykonać zakwas, a następnie barszcz.  

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Aleksander Baron (szef kuchni i właściciel restauracji Solec 44, współautor książki "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści")
Data emisji:
10.12.2015
Godzina emisji: 11.15

fbi/ei

Lista osób nagrodzonych książkami:

Anna z Warszawy

Agnieszka z Prudnika

Mirosław z Kcyni

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.