Tradycyjne obrzędy... w internecie
Śmiergust, topienie Marzanny czy siwki - to tylko niektóre ze zwyczajów i obrzędów, o których mówiliśmy w Trójce. Zapraszamy do świata barwnej tradycji, który teraz przenosi się do... internetu.
Śmierguśnicy maszerujący nocą w maskach. Kim są? Zapraszamy do wysłuchania audycji
Foto: PAP/Marek Zakrzewski
Okazją do rozmowy o polskich zwyczajach był projekt Rok obrzędowy z Wikipedią, oparty na wspólnych badaniach terenowych pracowników Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, redaktorów i fotografów Wikipedii oraz wolontariuszy. Jego celem jest wzbogacenie zasobów Wikipedii o hasła na temat wybranych zwyczajów ludowych z terenu Polski i udostępnienie dokumentacji fotograficznej i filmowej tych zwyczajów i obrzędów (można je zobaczyć tutaj).
Naszymi gośćmi byli etnograf Aleksandra Polakiewicz i rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska Krzysztof Machocki. Opowiedzieli nam oni nie tylko o najciekawszych, a często zapomnianych już, polskich obrzędach i zwyczajach, ale zdradzili też gdzie i jak można je zobaczyć w internecie.
***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: Aleksandra Polakiewicz (etnograf), Krzysztof Machocki (rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska), Marcin Siuchno (Klub Ptaki Polskie), Łukasz Badowski (Centrum Nauki Kopernik)
Data emisji: 22.11.2015
Godzina emisji: 7.07
ei/pj
Oto przepis podany w trakcie audycji:
Buraczane kotlety:
POTRZEBUJĘ :
- pół szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu będzie cała szklanka)
- 2 szklanki ugotowanych (lub upieczonych w piekarniku) i startych na wiórki buraków
- 1 średnia czerwona cebula
- ¼ szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- natka pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku (chyba, że nie lubicie)
- pieprz Cayenne (uwaga jest ostry, więc bez przesady, max. pół łyżeczni)
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka nasion kolendry
- sól

WYKONANIE:
Kucharz Nieduży:
- przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia
- umyć buraki, jeśli nie kupujemy ugotowanych, po ugotowaniu obrać, skórka będzie odchodzić sama bez użycia noża, ale najlepiej założyć do tej czynności rękawiczki jednorazowe
- zetrzeć buraki na tarce na dużych oczkach
- odmierzyć suche produkty i wsypać do miski
- obrać cebulę
- pociąć natkę pietruszki nożyczkami także do miski
- obrać czosnek i zgnieść go w prasce dodać do masy
- dodać przyprawy
- wymieszać rękami (lub łyżką)
- uformować kulki i spłaszczyć je jak kotlety mielone, układać na blasze, można dość blisko, bo kotlety nie urosną
Kucharz Duży:
- przelać kaszę wrzątkiem
- ugotować kaszę
- uprażyć słonecznik na suchej patelni
- posiekać cebulę
- rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec kotlety ok. 40 minut

Można jeść z bułką, jak hamburgery albo z ziemniakami i surówką
SMACZNEGO!