Naukowy zawrót głowy
2015-09-20, 17:09 | aktualizacja 2015-09-22, 16:09
Tym razem przygotowaliśmy dla was zaproszenie na festiwal… nie filmowy, nie muzyczny, ale Festiwal Nauki.
Posłuchaj
Nasi goście - fizycy z Uniwersytetu Warszawskiego: Jarosław Rybusiński i Anita Gardias - próbowali przekonać nas, że nauka to mnóstwo frajdy. Przeprowadzili też kilka doświadczeń na żywo! Poza tym, specjalistka od owadów - pani Jadwiga Korczak z warszawskiego zoo - opowiedziała nam o pięknych nocnych motylach.


Kucharz Nieduży szukał aromatów jesieni, a Agata Wojda, szefowa kuchni w restauracji Opasły Tom, opowiedziała, co to jest konsystencja. Nie zabrakło oczywiście książki "Z najniższej półki", zagadek i nagród!
***
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
potrzebuję:
- ½ kostki drożdży
- kostka masła
- szklanka cukru + kilka łyżek do kruszonki
- szklanka mleka
- 4 szklanki mąki (może być pełnoziarnista) + kilka łyżek do kruszonki
- 4 jajka
- owoce sezonowe np. śliwki
- cynamon (niekoniecznie)
- cukier migdałowy do kruszonki (niekoniecznie)
- płatki migdałowe (niekoniecznie)
wykonanie:
- odciąć pasek masła szerokości około centymetra i odłożyć na bok
- w dużym garnku na małym ogniu rozpuścić pozostałe masło z cukrem, nie dopuścić do zagotowania, można zestawić z gazu zanim masło całkiem się rozpuści
- wlać zimne mleko
- połamać drożdże, dodać do masła i rozmieszać
- umyte jajka wbić do mieszaniny i wymieszać
- przesiać mąkę, dodać do ciasta i wymieszać (można mikserem)
Mieszaninę najlepiej odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosła. Jednak jeżeli nie macie tyle czasu, można ją od razu wylać na blachę.
W czasie kiedy ciasto rośnie, Kucharz Nieduży może zagnieść kruszonkę i przygotować owoce.
kruszonka:
- masło, które pozostało w kawałku przełożyć do miseczki i wsypać kilka łyżek mąki i tyle samo cukru, zagniatać palcami aby powstała kruszonka. Jeśli używacie cukru migdałowego można nie dawać zwykłego cukru.
- owoce umyć, wyjąć pestki i przekroić na połówki lub ćwiartki
- wyrośnięte ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- na cieście ułożyć śliwki, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i kruszonką
piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni


***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Data emisji: 20.09.2015
Godzina emisji: 7.05