Naprawdę zdrowa żywność to żywność z kooperatywy

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Naprawdę zdrowa żywność to żywność z kooperatywy
W audycji mówimy, czym różnią warzywa kupowane w ramach kooperatywy od warzyw kupowanych w supermarkecieFoto: pixabay/dfespi

"Mam dość marketowej żywności", "lepiej wiedzieć, skąd pochodzi to, co się kupuje" - mówią zwolennicy ekologicznego żywienia i kooperatyw spożywczych.

Posłuchaj

Reportaż "Byt to zbyt" (Reportaż/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

W reportażu Magdaleny Skawińskiej wypowiadają się osoby, które nie są zadowolone z żywności dostępnej w sklepach i nabywają ją bezpośrednio od producentów. Kupują w ten sposób owoce, warzywa, mięso czy nabiał.

- Ukończyłem biotechnologię żywności i muszę się w stu procentach zgodzić z twierdzeniem, że to, co w sklepach nazywa się serem, jest nim tylko z definicji. Tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z prawdziwym serem - mówi jeden z rozmówców dziennikarki.

W reportażu wypowiadają się zarówno producenci, jak i nabywcy zdrowej żywności. Opowiadają o rolnictwie wspieranym społecznie i zasadach działania kooperatyw spożywczych.

Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>

***

Tytuł audycji: Reportaż w Trójce 
Tytuł reportażu: "Byt to zbyt"
Autor reportażu: Magda Skawińska
Data emisji: 17.08.2015
Godzina emisji18.15

iwo/tj

Polecane