Naprawdę zdrowa żywność to żywność z kooperatywy
2015-08-17, 18:08 | aktualizacja 2015-08-18, 08:08
"Mam dość marketowej żywności", "lepiej wiedzieć, skąd pochodzi to, co się kupuje" - mówią zwolennicy ekologicznego żywienia i kooperatyw spożywczych.
Posłuchaj
W reportażu Magdaleny Skawińskiej wypowiadają się osoby, które nie są zadowolone z żywności dostępnej w sklepach i nabywają ją bezpośrednio od producentów. Kupują w ten sposób owoce, warzywa, mięso czy nabiał.
- Ukończyłem biotechnologię żywności i muszę się w stu procentach zgodzić z twierdzeniem, że to, co w sklepach nazywa się serem, jest nim tylko z definicji. Tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z prawdziwym serem - mówi jeden z rozmówców dziennikarki.
W reportażu wypowiadają się zarówno producenci, jak i nabywcy zdrowej żywności. Opowiadają o rolnictwie wspieranym społecznie i zasadach działania kooperatyw spożywczych.
Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>
***
Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "Byt to zbyt"
Autor reportażu: Magda Skawińska
Data emisji: 17.08.2015
Godzina emisji: 18.15
iwo/tj