W poszukiwaniu legendarnej ambrozji
2015-07-20, 13:07 | aktualizacja 2015-07-20, 16:07
Jak może smakować ambrozja? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy w mitologii, historii, w Watykanie i w… Warce.
Posłuchaj
Według greckiej mitologii ambrozja pojawiała się w chwili narodzin Zeusa. Była pożywieniem greckich bogów, rzekomo 9 razy słodszym od miodu. Według niektórych badaczy źródłem legend o ambrozji mogła być zwyczajna owsianka z rodzynkami i migdałami, podawana greckim kapłanom, niedostępna dla zwykłego śmiertelnika.
- Ambrozja powinna być czymś wyjątkowym, czymś co człowieka uzdrowi, pocieszy, doda witalności - mówi Iwona Stefaniak, dyrektor Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego w Warce.
I to właśnie ona była naszym przewodnikiem po świecie legend i mitów, ale też historycznych faktów. Czy dzisiejszą ambrozją może być woda? Zapraszamy do słuchania.
***
Tytuł audycji: Mój ssskarbie
Autor: Natalia Grzeszczyk
Gość: Iwona Stefaniak (dyrektor Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego w Warce)
Data emisji: 20.07.2015
Godzina emisji: 10.15
mp/ei
Audycja powstała we współpracy z Narodowym Instytutem Dziedzictwa.