Nowa piramida żywienia pełna niespodzianek (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Niespodzianki w nowej piramidzie żywienia
- Mózg może wykorzystać glukozę, ale wyższej energii, jaka jest w tłuszczu - nie potrafi. Z tej energii może korzystać tylko mięsień - przekonuje dr Danuta Myłek, alergolog.
- Cukier, pszenica, mięso i mleko są na samym szczycie piramidy. Z ubolewaniem muszę stwierdzić, że to wciąż podstawa żywienia przeciętnego Polaka - mówi dr Danuta Myłek
Foto: Glow Images/East News
Dodaj do playlisty
To dlatego u podstawy nowej piramidy żywienia jest ruch. Chodzi o to, żebyśmy lepiej radzili sobie ze spalaniem nagromadzonego w naszym ciele tłuszczu.
Z drugiej strony wiadomo, że tłuszcze powinny stanowić aż 30 proc. diety człowieka. Jest jednak jedno "ale", o którym w audycji mówi gość Grażyny Dobroń.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Goście: dr Danuta Myłek (alergolog)
Data emisji: 2.6.2015
Godzina emisji: 11.15
fbi/iwo