Trufle - arystokracja wśród grzybów

Wyglądają zupełnie niepozornie, jak chropowate kamyki. Bywają białe lub czarne. Rosną płytko pod ziemią, a ich najlepszymi poszukiwaczami są świnie. Mowa oczywiście o truflach.

Trufle - arystokracja wśród grzybów

Ile kosztuje kilogram trufli i dlaczego aż tyle? Między innymi o tym mówimy w audycji "A nuż, widelec"

Foto: Glow Images/East News

Trufle - arystokracja wśród grzybów (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Choć występują głównie na terenie Włoch, Francji i Hiszpanii, można je znaleźć także w Polsce. Zachęcają smakiem, ale odstraszają… ceną.

W audycji "A nuż, widelec" szef kuchni restauracji "Tamka 43" Rafał Hreczaniuk mówi, co może być namiastką trufli na naszym stole.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni Restauracji "Tamka 43")
Data emisji: 28.05.2015
Godzina emisji: 11.15

iwo/ei