Trufle - arystokracja wśród grzybów (A nuż, widelec/Trójka)
Trufle - arystokracja wśród grzybów
Wyglądają zupełnie niepozornie, jak chropowate kamyki. Bywają białe lub czarne. Rosną płytko pod ziemią, a ich najlepszymi poszukiwaczami są świnie. Mowa oczywiście o truflach.
Ile kosztuje kilogram trufli i dlaczego aż tyle? Między innymi o tym mówimy w audycji "A nuż, widelec"
Foto: Glow Images/East News
Dodaj do playlisty
Choć występują głównie na terenie Włoch, Francji i Hiszpanii, można je znaleźć także w Polsce. Zachęcają smakiem, ale odstraszają… ceną.
W audycji "A nuż, widelec" szef kuchni restauracji "Tamka 43" Rafał Hreczaniuk mówi, co może być namiastką trufli na naszym stole.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni Restauracji "Tamka 43")
Data emisji: 28.05.2015
Godzina emisji: 11.15
iwo/ei