Słodkie i zdrowe życie bez cukru
2015-05-21, 15:05 | aktualizacja 2015-05-21, 20:05
- Unikanie cukru rafinowanego wymaga wysiłku i jest trudne, ale zdecydowanie namawiam do tego - mówiła w Trójce Bogusława Matuszewska.
Posłuchaj
Bogusława Matuszewska podpowiada, jak unikać cukru nie tracąc smaku potraw (A nuż, widelec/ Trójka)
Dodaj do playlisty
Ekspertka firmy Totomato przypomniała, że buraki cukrowe to jedna z najbardziej modyfikowanych genetycznie roślin. Natomiast znacznie zdrowszy cukier w postaci bardzo mało przetworzonej znajdziemy m.in. w syropie daktylowy, palmowym, klonowym lub miodzie. Warto jeść też suszone owoce, ale tu uwaga - część z nich jest dodatkowo dosładzana.
Bogusława Matuszewska tłumaczyła, w jaki sposób cukier nas uzależnia. Zdradziła też m.in. prosty przepis na szarlotkę bez cukru.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Bogusława Matuszewska (firma Totomato)
Data emisji: 20.05.2015
Godzina emisji: 11.15
ei/mp