Czy Unia Europejska potrafi ograniczyć marnotrawstwo żywności?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Czy Unia Europejska potrafi ograniczyć marnotrawstwo żywności?
- KE być może pod koniec roku zaproponuje działania ws. ograniczenia marnowania żywności - mówi korespondentka Polskiego Radia w Brukseli Beata Płomecka.Foto: sxc.hu

Europejczycy wyrzucają rocznie blisko 90 milionów ton żywności! Zgodnie z raportem ONZ 870 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu.

Posłuchaj

Co robi UE, żeby ograniczyć marnowanie żywności (Magazyn Europejski - Euranet/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Polska jest na piątej pozycji wśród państw Unii Europejskiej marnujących najwięcej jedzenia. 39 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Czy można nad tym zapanować? - Komisja Europejska być może latem, a może pod koniec roku, zaproponuje działania - mówi korespondentka Polskiego Radia w Brukseli Beata Płomecka.
Zdaniem Marii Kowalewskiej - ekspertki Federacji Polskich Banków Żywności - konsumenci popełniają kilka błędów związanych przede wszystkim z planowaniem zakupów i ich przechowywaniem. Jakie to błędy? Czy dobrym pomysłem jest usunięcie z opakowań dat przydatności do spożycia? Tego można dowiedzieć się, słuchając audycji.

***

Tytuł audycji: Euranet - Magazyn europejski
Prowadził: Kuba Strzyczkowski

Goście: Adam Dąbrowski (korespondent Polskiego Radia w Londynie), Marek Brzeziński (korespondent Polskiego Radia w Paryżu), dr Janusz Grobicki (Centrum im. Adama Smitha), dr Piotr Kurowski (Instytut Pracy i Spraw Socjalnych), Beata Płomecka (korespondentka Polskiego Radia w Brukseli), Maria Kowalewska (ekspertka Federacji Polskich Banków Żywności)

Data emisji: 14.04.2015
Godzina emisji: 12.05

mp/mk

Wyniki sondy internetowej przeprowadzonej w trakcie audycji:


Polecane