Kto potrafi zjeść talerz? Każdy!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kto potrafi zjeść talerz? Każdy!
Naczynia z otrąb - jednorazowe, ekologiczne i zdroweFoto: materiały promocyjne producenta

Czy można zjeść danie z talerzem? Tak. Pan Jerzy Wysocki przekonuje, że jest to proste, zdrowe i smaczne.

Posłuchaj

Jerzy Wysocki opowiada o naczyniach z otrąb, którymi zainteresowane są wielkie światowe koncerny (Reportaż/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Pan Jerzy jest młynarzem. Młyny prowadzili jego pradziadowie jeszcze w XIX wieku. Niestety po przeszło stu latach, z powodu złej koniunktury na runku, bohater reportażu musiał zakończyć swoją działalność. Wówczas narodził się pomysł na nowy produkt, który staje się rynkowym hitem - naczynia z otrąb. Są jednorazowe, a przy tym ekologiczne i… zdrowe. Nic więc dziwnego, że wynalazkiem Polaka interesują się światowe koncerny.

- Próbowałem zrobić coś z otrębami na wszystkie sposoby. Były próby wypiekania, wyciskania, a także formowania. I w końcu, po pięciu latach, okazało się, że jest odpowiednia metoda - mówi pan Jerzy.

Jak narodził się pomysł i jak wyglądał jego realizacja? Co o produktach z otrąb mówią restauratorzy i jakie pomysły na wykorzystanie naczyń mają rozmówcy autora reportażu Jakuba Tarki? Odpowiedzi na te pytania mogą być zaskakujące.

Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>

***

Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "Młynarz z pomysłem"
Autor reportażu: Jakub Tarka
Data emisji: 30.03.2015
Godzina emisji: 18.15

iwo/ei

Polecane