Polskie naczynia z otrąb podbiją świat?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Polskie naczynia z otrąb podbiją świat?
Opracowanie technologii tworzenia naczyń z otrąb zajęło Jerzemu Wysockiemu 5 latFoto: mat. promocyjne producenta

Jerzy Wysocki produkuje jednorazowe, ekologiczne naczynia z otrąb. Wynalazkiem Polaka interesują się wielkie koncerny świata.

Jerzy Wysocki to młynarz od pokoleń. Młyny prowadzili jego pradziadowie jeszcze w XIX wieku. Niestety po przeszło stu latach działalności biznes trzeba było zamknąć – mąka niemiecka jest tańsza, w Polsce nie opłaca się jej produkować. I tak narodził się pomysł na nową działalność, oczywiście związaną z młynem – produkcję jednorazowych naczyń z otrąb, które są estetyczne, ekologiczne, rozkładają się w ciągu miesiąca, ale tylko wtedy, gdy po skończonym posiłku ich nie zjemy. Opracowanie technologii trwało 5 lat – dziś wynalazkiem Polaka interesują się największe koncerny światowe. Jest szansa, że stanie się hitem i naszym produktem eksportowym. Produkt został opatentowany, pan Jerzy dostał dofinansowanie, a więc rusza produkcja na dużą skalę. Już teraz w dziesiątkach restauracji w Polsce można zjeść posiłek na pachnących chlebem talerzach z otrąb.

***

Reportażu "Młynarz z pomysłem" Jakuba Tarki będzie mozna posłuchać w poniedziałek (30.03) o godzinie 18.15.

Polecane