Przepis na pasternak w miodzie
2015-03-04, 13:03 | aktualizacja 2015-03-04, 15:03
Podobny do pietruszki, ale delikatniejszy, o słodkim smaku - oto zapomniany w naszych kuchniach pasternak. A szkoda! Przyda się i do szlachetnej kremowej zupy i do deseru.
Posłuchaj
Katarzyna Pruchnicka i Marta Dymek podają przepisy na dania z pasternaku (A nuż, widelec/Trójka)
Dodaj do playlisty
- Wykorzystując słodycz pasternaku, możemy go zapiec w piekarniku, wraz z miodem albo syropem klonowym i odrobiną laski wanilii oraz skórki z cytryny - instruuje Marta Dymek. Dodaje, z czym warto połączyć pasternak, by w efekcie otrzymać rozgrzewający, zimowy i aromatyczny deser.
Wraca moda na zapomniane warzywa - w roli głównej topinambur>>>
Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej podaje też przepis na zupę-krem z pasternaku z orzechami.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek
Data emisji: 04.03.2015
Godzina emisji: 11.15
(fbi, ei)