GMO: zmiany na lepsze czy gorsze?
2015-03-03, 22:03 | aktualizacja 2015-03-04, 11:03
Państwa członkowskie Unii Europejskiej formalnie zatwierdziły nowe przepisy dotyczące upraw GMO. Przewidują one większe możliwości wydawania zakazów upraw roślin genetycznie modyfikowanych.
Posłuchaj
Zgodnie z regulacjami, już podczas procesu autoryzacji danego gatunku GMO na szczeblu unijnym będzie można wystąpić o to, by jego uprawy nie obejmowały kraju, który się na to nie zgadza. Jeśli zaś chodzi o gatunki, które już są dopuszczone na terenie Wspólnoty, państwa członkowskie będą mogły zakazać ich upraw u siebie, powołując się nie tylko na względy bezpieczeństwa zdrowia czy środowiska - jak było do tej pory - ale też na powody społeczno-ekonomiczne czy użytkowania terenu.
- To dobre posunięcie, pozwala skorelować takie decyzje z interesem gospodarczym danego kraju - mówi prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczyt ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i przekonuje, że to zwiększy konkurencyjność. - Ceny wcale nie są mniejsze, a plony nie są wyższe. To jest wielki mit, na którym zyskują koncerny - odpowiada prof. Ewa Rembiałkowska z tej samej uczelni. Różnica zdań ekspertów dotyczy nie tylko ekonomii, ale także wpływu upraw GMO na zdrowie i życie ludzi.
***
Tytuł audycji: Europa od kuchni
Prowadził: Marcin Pośpiech
Goście: prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczyt, prof. Ewa Rembiałkowska
Data emisji: 03.03.2015
Godzina emisji: 17.20
(IAR, mk,mp)