Pączki z mięsem?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Pączki z mięsem?
Pączki, którymi zajadamy się w tłusty czwartek, mają zawsze słodkie nadzienie. Mało kto wie, że kiedyś były one przyrządzane z mięsemFoto: Glow Images/East News

Pączki, którymi się zajadamy, mają różane nadzienie, są posypane skórką pomarańczową i polane lukrem. Mało kto wie, że można je faszerować mięsem.

Posłuchaj

Pączki z mięsem? (Zapraszamy do Trójki - ranek)
+
Dodaj do playlisty
+

Adam Jakubowski - cukiernik z hotelu The Westin Warsaw - wyjaśnia, że pączki "rozpoczęły swoją historię jako wyroby niesłodkie". - Na początku były one tłuste i ciężkie, bo miały nasycić - tłumaczy.

Sylwia Walendowska - autorka kulinarnego bloga - mówi, że pączki ze słodkim i mięsnym nadzieniem są do siebie bardzo podobne. - Można byłoby ich nie rozróżnić (…), bo po upieczeniu wyglądają w zasadzie tak samo - zaznacza.

W audycji zdradzamy, ile kalorii mają pączki słodkie, a ile mięsne. Wyjaśniamy też, dlaczego dobrym pomysłem na "zdrowe" tłustoczwartkowe przysmaki może być przygotowanie ich… z musztardą.

***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Przygotowała:
Izabela Woźniak
Goście: Adam Jakubowski (cukiernik z hotelu The Westin Warsaw), Sylwia Walendowska (autorka bloga kulinarnego kuchniawformie.pl), Agnieszka Piskała (specjalistka do spraw żywienia w programie edukacyjnym "Żyj smacznie i zdrowo")
Data emisji: 12.02.2015
Godzina emisji: 6.38

(iwo/mk)

Polecane