Jarmuż najlepszy jest zimą. Oto przepisy
2015-01-28, 14:01 | aktualizacja 2015-01-28, 19:01
Chipsy jarmużowe, gulasz z jarmużu, pesto czy gołąbki - oto pomysły, które warto wypróbować korzystając z jarmużu - zielonego warzywa o pięknych, karbowanych liściach.
Posłuchaj
Jarmuż jest na czasie z dwóch powodów. Po pierwsze, przeżywa swoją drugą młodość i staje się niezwykle modny, a po drugie, najlepszy jest właśnie teraz, w zimie, gdy się nieco przemrozi. Jego liście tracą dzięki ujemnej temperaturze charakterystyczną goryczkę i są delikatniejsze.
W audycji "A nuż, widelec" Katarzyna Pruchnicka i jej rozmówczyni Marta Dymek dzielą się ze słuchaczami pomysłami na dania z wykorzystaniem jarmużu. Marta Dymek podaje i szczególnie poleca przepis na pesto, a Katarzyna Pruchnicka dzieli się radami dotyczącymi tego, jakie produkty najlepiej będą się komponowały z pięknym, zielonym warzywem.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek
Data emisji: 28.01.2015
Godzina emisji: 11.15
(fbi, ei)