Pasztet z selera i inne tajemnice niezwykłego warzywa
Kojarzymy go z rosołem. Dla większości z nas jest po prostu częścią włoszczyzny, którą wykorzystujemy do wywaru warzywnego, a potem wyrzucamy. Tymczasem seler, ze swoim orzechowym, słodkim smakiem, może być podstawą oryginalnego dania.
Staropolskie książki kucharskie podawały wiele przepisów na wykorzystanie selera. Warto na nowo zwrócić uwagę na to warzywo
Foto: Steven Jackson/Flickr
Seler jest łatwo dostępny, dobrze się przechowuje, a do tego jest tani. I zdecydowanie niedoceniany.
- Dawne książki kucharski mówiły, że seler ma dużo esencji w smaku. Niedoceniania bulwa ma smakowitość, która bardzo się przydaje w kuchni wegetariańskiej. Dlatego seler jest świetnym budulcem do wegetariańskich pasztetów i kotletów. Można go upiec albo zmiksować na zupę krem - mówi Marta Dymek, autorka bloga "Jadłonomia".
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek (autorka kulinarnego bloga "Jadłonomia")
Data emisji: 14.01.2015
Godzina emisji: 11.15
(ei,iwo)