Pasztet z selera i inne tajemnice niezwykłego warzywa
2015-01-14, 13:01 | aktualizacja 2015-01-14, 15:01
Kojarzymy go z rosołem. Dla większości z nas jest po prostu częścią włoszczyzny, którą wykorzystujemy do wywaru warzywnego, a potem wyrzucamy. Tymczasem seler, ze swoim orzechowym, słodkim smakiem, może być podstawą oryginalnego dania.
Posłuchaj
Katarzyna Pruchnicka i Marta Dymek polecają przepisy z wykorzystaniem selera (A nuż, widelec/ Trójka)
Dodaj do playlisty
Seler jest łatwo dostępny, dobrze się przechowuje, a do tego jest tani. I zdecydowanie niedoceniany.
- Dawne książki kucharski mówiły, że seler ma dużo esencji w smaku. Niedoceniania bulwa ma smakowitość, która bardzo się przydaje w kuchni wegetariańskiej. Dlatego seler jest świetnym budulcem do wegetariańskich pasztetów i kotletów. Można go upiec albo zmiksować na zupę krem - mówi Marta Dymek, autorka bloga "Jadłonomia".
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek (autorka kulinarnego bloga "Jadłonomia")
Data emisji: 14.01.2015
Godzina emisji: 11.15
(ei,iwo)