Pasztet z selera i inne tajemnice niezwykłego warzywa

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Pasztet z selera i inne tajemnice niezwykłego warzywa
Staropolskie książki kucharskie podawały wiele przepisów na wykorzystanie selera. Warto na nowo zwrócić uwagę na to warzywoFoto: Steven Jackson/Flickr

Kojarzymy go z rosołem. Dla większości z nas jest po prostu częścią włoszczyzny, którą wykorzystujemy do wywaru warzywnego, a potem wyrzucamy. Tymczasem seler, ze swoim orzechowym, słodkim smakiem, może być podstawą oryginalnego dania.

Posłuchaj

Katarzyna Pruchnicka i Marta Dymek polecają przepisy z wykorzystaniem selera (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Seler jest łatwo dostępny, dobrze się przechowuje, a do tego jest tani. I zdecydowanie niedoceniany.

- Dawne książki kucharski mówiły, że seler ma dużo esencji w smaku. Niedoceniania bulwa ma smakowitość, która bardzo się przydaje w kuchni wegetariańskiej. Dlatego seler jest świetnym budulcem do wegetariańskich pasztetów i kotletów. Można go upiec albo zmiksować na zupę krem - mówi Marta Dymek, autorka bloga "Jadłonomia".

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek (autorka kulinarnego bloga "Jadłonomia")
Data emisji: 14.01.2015
Godzina emisji: 11.15

(ei,iwo)

Polecane