Parmezan - dodatek do dań z charakterem
2015-01-08, 13:01 | aktualizacja 2015-01-08, 17:01
Już odrobina parmezanu sprawia, że danie z jego dodatkierm staje się wykwintne i można je śmiało podać gościom. W "A nuż, widelec" poznajemy ciekawostki dotyczące typowego włoskiego sera.
Posłuchaj
Jak mówi dr Jacek Szklarek, szef ruchu Slow Food w Polsce, dla Włochów parmezan jest tak ważny, że przeznaczają na jego produkcję 25% mleka pochodzącego z ich kraju. W oryginalnej formie jeden cały ser waży 40 kg i dojrzewa przez minimum 18 miesięcy. Do produkcji takiej jego ilości potrzeba aż 550 litrów mleka.
Niedawno Włosi zdecydowali się przenieść część swojej produkcji parmezanu nad Wisłę. Dostrzegli dobrą jakość polskiego mleka i stosunkowo mało skażone środowisko jak na warunki europejskie. W audycji "A nuż widelec" Katarzyna Pruchnicka pyta dr. Jacka Szklarczyka o proces powstawania parmezanu oraz porównuje jakość sera powstającego we Włoszech i w Polsce.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: dr Jacek Szklarek (szef ruchu Slow Food w Polsce)
Data emisji: 18.12.2014
Godzina emisji: 11.15
(fbi,mp)