Wiele korzyści z kooperatywy spożywczej
2014-12-17, 18:12 | aktualizacja 2014-12-17, 20:12
Kooperatywa spożywcza to nieformalna spółdzielnia, której członkowie wspólnie kupują produkty prosto od producentów.
Posłuchaj
Korzyści jest wiele. Po pierwsze to możliwość zakupu produktów ekologicznych, prosto od rolnika. Członkowie kooperatywy, szukają gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Tym sposobem zyskując łatwiejszy dostęp do zdrowej, nieprzetworzonej żywności.
Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>
To nie jest jedyna wartość, jaką niesie ze sobą tego rodzaju działalność. Równie ważny jest jej sens społeczny. - U nas panuje czysta demokracja - mówi Nina z Warszawskiej Kooperatywy "Dobrze".
Jeden z prekursorów kooperatyzmu z Polsce, Edward Abramowski pisał: "Kooperatywa spożywcza (…) jest szkołą społeczną, gdzie ludzie uczą się sami radzić nad swoimi sprawami, organizować je, działać zbiorowo i solidarnie, reformować warunki swego bytu własnym umysłem i własnymi siłami, gdzie poznają w praktyce złożony mechanizm ekonomiczny i społeczny dzisiejszego życia i sposoby zarządzania nim."
***
Autor: Ewelina Karpacz-Oboładze
Tytuł reportażu: "Kooperatywa"
Data emisji: 17.12.2014
Godzina emisji: 18.15
(mp,tj)