Wiele korzyści z kooperatywy spożywczej

Kooperatywa spożywcza to nieformalna spółdzielnia, której członkowie wspólnie kupują produkty prosto od producentów.

Wiele korzyści z kooperatywy spożywczej

Kooperatywa spożywcza to nieformalna spółdzielnia, której członkowie wspólnie kupują produkty prosto od producentów.

Foto: glowimages/Eastnews

Wiele korzyści z kooperatywy spożywczej (Reportaż/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Korzyści jest wiele. Po pierwsze to możliwość zakupu produktów ekologicznych, prosto od rolnika. Członkowie kooperatywy, szukają gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Tym sposobem zyskując łatwiejszy dostęp do zdrowej, nieprzetworzonej żywności.

Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>

To nie jest jedyna wartość, jaką niesie ze sobą tego rodzaju działalność. Równie ważny jest jej sens społeczny. - U nas panuje czysta demokracja - mówi Nina z Warszawskiej Kooperatywy "Dobrze".

Jeden z prekursorów kooperatyzmu z Polsce, Edward Abramowski pisał: "Kooperatywa spożywcza (…) jest szkołą społeczną, gdzie ludzie uczą się sami radzić nad swoimi sprawami, organizować je, działać zbiorowo i solidarnie, reformować warunki swego bytu własnym umysłem i własnymi siłami, gdzie poznają w praktyce złożony mechanizm ekonomiczny i społeczny dzisiejszego życia i sposoby zarządzania nim."

***

Autor: Ewelina Karpacz-Oboładze
Tytuł reportażu:
"Kooperatywa"
Data emisji:
17.12.2014
Godzina emisji:
18.15

(mp,tj)