Zagadki i zabawy dla najmłodszych słuchaczy

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Zagadki i zabawy dla najmłodszych słuchaczy
W "Zagadkowej niedzieli" dowiemy się, dlaczego na mrozie robią nam się rumieńceFoto: Glow Images/East News

"Zagadkowa niedziela" rozpoczęła się bardzo tajemniczo... Szyfrowaliśmy wiadomości.

Posłuchaj

Zagadki i zabawy dla najmłodszych słuchaczy (Zagadkowa niedziela/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

W cyklu przyrodniczym sprawdzialiśmy, dlaczego mamy rumieńce na chłodzie. A kiedy wróciliśmy do domu, podpowiedzieliśmy, w co grać z rodzicami i rodzeństwem.

Jak
Jak szyfrować wiadomości? fot. Magdalena Karczewska
Szyfrujemy
Szyfrujemy wiadomości fot. Magdalena Karczewska

Oczywiście zadaliśmy zagadki, nie tylko telefoniczne, a nagrodami były między innymi gry planszowe.

Sałatka z polędwiczkami drobiowymi:

Sałatka
Sałatka z polędwiczkami drobiowymi fot. Magdalena Karczewska/PR

POTRZEBUJĘ:
•    polędwiczki drobiowe (najmniejsza część od piersi kurczaka)
•    ziarno sezamu
•    różne, najlepiej kolorowe, sałaty (roszponka, radicchio, rukola, lodowa, masłowa, karbowana itp.)
•    jogurt naturalny
•    koperek, szczypiorek
•    sól i pieprz i odrobina cukru do smaku
•    do panierowania jajko i mąka lub ciasto naleśnikowe
dla urozmaicenia można wziąć także:
•    olej sezamowy do marynowania polędwiczek
•    pomidorki koktajlowe
•    zielony ogórek
•    paprykę
•    kiełki, np. lucerny lub rzodkiewki

 

Sałatka
Sałatka fot. Magdalena Karczewska

 

WYKONANIE:
Kucharz Nieduży:
- umyć warzywa i sałatę,
- obrać ogórka
- umytą i osuszoną sałatę porwać i ułożyć na talerze lub salaterki w piramidkę
- dołożyć przekrojone na pół pomidorki i paprykę
- przygotować ciasto naleśnikowe z jajka, mąki i mleka, porządnie rozmieszać
- przygotować talerz lub tacę z papierowym ręcznikiem do odsączenia usmażonych polędwiczek
- przygotować sos jogurtowy – w kubeczku wymieszać jogurt, sól, pieprz, odrobinę cukru i zieleninę
- polać fantazyjnie kompozycję sałatową sosem jogurtowym i posypać prażonymi pestkami dyni

Kucharz Duży:
- całe polędwiczki oprószyć solą, podlać odrobiną oleju sezamowego i odstawić w chłodne miejsce
- uprażyć pestki dyni na suchej patelni
- maczać polędwiczki w cieście naleśnikowym, następnie w sezamie (lub w jajku, mące, a potem w sezamie)
-  i smażyć w głębokim oleju, niezbyt mocno rozgrzanym tak, żeby sezam się nie przypalił. Można smażyć krótko i włożyć na kilka minut do piekarnika, żeby doszły
- pokroić upieczone polędwiczki w grube plastry i ułożyć na sałaty na talerzach
- posiekać koperek i szczypiorek

SMACZNEGO!

Smacznego!
Smacznego! fot. Magdalena Karczewska

 

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela

Poprowadziła: Magdalena Karczewska

Data emisji: 23.11.2014

Godzina emisji: 7.05

(mp)

Polecane