Sycące chili con carne. W sam raz na chłodne dni
2014-11-06, 11:11 | aktualizacja 2014-11-06, 14:11
Chili con carne - z hiszpańskiego chili z mięsem - to bardzo popularna meksykańska potrawa jednogarnkowa. Prosta, szybka i pyszna!
Posłuchaj
Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej. Podstawą jest drobno siekana lub mielona wołowina i ostra papryka. Do tego cebula, czosnek, pomidory często kukurydza i fasola i oczywiście przyprawy, w których prym wiedzie kumin.
Jak przygotować całość? W audycji "A nuż, widelec" dokładny przepis przedstawia krok po kroku Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus. Chili con carne sprawdzi się doskonale jako danie rozgrzewające, na przykład po jesiennym spacerze w chłodny dzień.
Posłuchaj całej rozmowy, która jest dołączona do artykułu.
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Piotr Grajewski
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Data emisji: 6.11.2014
Godzina emisji: 11.15
(fbi/mk)