Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni
2014-11-05, 12:11 | aktualizacja 2014-11-06, 14:11
Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego.
Posłuchaj
Kiszoną kapustę lubimy w bigosie i pierogach z kapustą i grzybami. Dobrego kiszonego ogórka pysznie jest schrupać w całości. Kisić, na zdrowie, można prawie wszystkie warzywa, ale okazuje się, że nie tylko.
- Tradycyjną metodą przechowywania rydzów było właśnie kiszenie. Same kapelusze, blaszkami do góry zasalało się i układało warstwowo. Ten grzyb, jak się ładnie ukisi, ma konsystencję dobrego, świeżego ogórka kiszonego - mówi Jacek Szklarek, prezes Slowfood Polska i dodaje, że dobrze ukiszony to "coś najwspanialszego".
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Jacek Szklarek (Slowfood Polska)
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Data emisji: 5.11.2014
Godzina emisji: 11.15
(kh/mk)