Zamiast Halloween góralska magia
2014-10-26, 13:10 | aktualizacja 2014-10-28, 17:10
Cudze chwalicie, swego nie znacie. Zamiast Halloween w "Zagadkowej Niedzieli" zagościła góralska magia.
Posłuchaj
Gościem audycji była Katarzyna Ceklarz, która opowiedziała m.in. jak gospodynie zapewniały sobie dostatek jaj i mleka, gdzie powinna stać kołyska w izbie, żeby dziecka nie podmieniono i jakie zwierzę przekraczało pierwsze próg nowego domu.
Kucharz nieduży zajął się jesiennym królem i królową czyli dynią i ziemniakiem w duecie.
Na "Zagadkową niedzielę" zaprasza Magdalena Karczewska.
placki dyniowo-ziemniaczane:
POTRZEBUJĘ :
- 500g dyni
- 500g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- olej lub oliwa do pieczenia dyni
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- cukier waniliowy
- śmietana kremówka (min. 30 %)
Kucharz Nieduży:
- umyć warzywa
- wydrążyć miąższ z dyni (pestki można ususzyć w stygnącym piekarniku albo na kaloryferze a potem jeść zamiast chipsów)
- pokroić dynię i ziemniaki na kostki
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć kostki dyni, skropić olejem lub oliwą i posypać cynamonem
- rozgnieść ugotowane ziemniaki z masłem na puree
- połączyć rozgniecione ziemniaki ze zmiksowaną dynią, dodać umyte jajko, gałkę muszkatołową, cynamon, cukier waniliowy, mąkę
- wymieszać
- przygotować talerz z ręcznikiem papierowym do odsączania placków
- ubić śmietanę z cukrem waniliowym
Kucharz Duży:
- obrać dynię
- włożyć dynię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 20-tu minutach wyjąć
- ugotować ziemniaki na miękko i odlać (można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu)
- smażyć placki na oleju, żeby było łatwiej rozprowadzać masę drożdżową można wylać na spodek trochę oleju i trzymać na nim łyżkę stołową, potem tłustą łyżką rozprowadzać placki po patelni.
- kiedy placek się zrumieni odwrócić
W wersji wytrawnej cukier waniliowy i cynamon zastępujemy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. A zamiast z bitą śmietaną podajemy placki z masłem i ziołami
SMACZNEGO!