Lubisz makrelę?
Makrela to ryba, którą większość osób jada jedynie w wersji wędzonej. Może już czas na zmiany?
Makrela
Foto: Glow Images/East News
Makrela zawdzięcza swój szczególny smak dużej zawartości tłuszczu. Niestety ryba ta szybko traci świeżość i właśnie dlatego bardzo często poddaje się ją procesowi wędzenia. Niewielu wie, że można jeść ją prawie surową! Dlatego też wszystkich, którym uda się kupić świeży filet, zachęcamy do przygotowania makreli w marynacie.
Przepis na marynatę:
- szklanka wody
- 3 łyżki octu jabłkowego
- łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- drobno pokrojona szalotka
Całość zagotowujemy i studzimy.
Niecodzienny przepis na marynowaną makrelę podał nam szef kuchni restauracji "Tamka 43" Rafał Hreczaniuk. Zdradził on Katarzynie Pruchnickiej, jakie składniki będą nam potrzebne i jak powinniśmy je łączyć. Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Wszyscy, którzy zechcą wypróbować przepis, będą mogli cieszyć się smakiem makreli w marynacie z octu jabłkowego podanej z puree z kolendry, blanszowanymi listkami brukselki, plastrami gruszki i sosem umami.
Umami to tak zwany piąty smak. Został on odkryty w latach 40. i jest wypadową czterech doskonale znanych nam smaków – słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Umami to naturalny glutaminian sodu, który podkreśla i wzmacnia intensywność dania.
(iwo)