Dawno dawno temu była sobie brukselka…

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dawno dawno temu była sobie brukselka…
BrukselkaFoto: Glow Images/East News

Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty.

Posłuchaj

Dawno dawno temu była sobie brukselka… (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Brukselka ma dość specyficzny zapach i smak, dlatego nie wszyscy ją lubią. Przy jej gotowaniu po mieszkaniu rozchodzi się specyficzny zapach, co wielu odstręcza od przyrządzania tego warzywa. Na szczęście, by cieszyć się smakiem tej małej kapustki, wcale nie trzeba jej gotować.

W warszawskiej bibliotece uniwersyteckiej, w miejscu o nazwie "Fenomenalna", to warzywo podawane jest zupełnie inaczej. - Proponuję brukselkę pieczoną ze skórką cytryny, rozmarynem i czosnkiem - mówi Katarzynie Pruchnickiej właścicielka "Fenomenalnej", Julita Skomorowska.

Przepis jest bardzo prosty. Podsmażamy brukselkę na oliwie ze skórką cytryny, posiekanym czosnkiem i rozmarynem, a potem pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Kapustka pozostaje zielona, a smakuje zupełnie inaczej.

Brukselkę można jeść także w wersji surowej. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z czerwoną cebulą i klasycznym winegretem. By przyrządzić taką sałatkę, należy pokroić cebulę i przez 15-20 minut moczyć ją w zimnej wodzie. Potem wystarczy już tylko wymieszać ją z plasterkami brukselki, dodać sos i cieszyć się smakiem.

A oto zwycięskie przepisy naszych słuchaczek.

Przepis pani Ani z Miłówki: klopsiki zapiekane z brukselką

W żaroodpornym naczyniu muśniętym oliwą z oliwek układam brukselki (mogą być mrożone) oraz małe klopsiki z mięsa mielonego przygotowane według uznania i obgotowane dosłownie przez pół minuty. Zalewam przecierem pomidorowym własnej roboty (około litra) albo pomidorami podduszonymi (bez skórki oczywiście) z oliwą, czosnkiem, bazylią i solą. Piekę przez 40 minut w piekarniku z termoobiegiem w temp. 170 stopni. Przed końcem posypuję parmezanem/grana padano (może być "zwykły" ser żółty).

Zapiekanką zachwycają się zdeklarowani „niejadacze” brukselki.

Przepis pani Edyty

Składniki:

- brukselka

- pół ostrej świeżej papryki

- zielona pietruszka

- czosnek

- oliwa z oliwek

- przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie

Brukselkę wyczyścić, a następnie ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka, liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu wystudzić i przeciąć na połówki. Na patelnię (na zimny olej) wrzucić przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek, pokrojoną drobno paprykę (może być w małe paseczki) oraz posiekaną pietruszkę. Delikatnie podgrzać, dodać brukselkę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość można skropić octem balsamicznym. Pycha!

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(iwo)

Polecane