Ciąg dalszy pomidorowej poezji

Właśnie teraz pomidory są najlepsze i trzeba się ich smakiem nasycić, żeby wytrzymać całą zimę. Pomidory zimowe nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym smakiem tych warzyw i ich wartości odżywcze również nie są najlepsze.

Ciąg dalszy pomidorowej poezji

Warto wykorzystać pomidory do przetworów - teraz są najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze

Foto: Glow Images/East News

Ciąg dalszy pomidorowej poezji (A nuż widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Istnieją oczywiście sposoby na to, żeby letni smak pomidora zachować na zimę, np. w słoiku. Poza popularnym przecierem pomidorowym polecamy też specjalny, aromatyczny sos wg przepisu Marty Gessler - znakomity do serów, kanapek, mięs czy placków ziemniaczanych.

- Do zrobienia sosu potrzebujemy m.in. pomidorów, jabłek, cebuli, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, brązowego cukru i białego wina - mówi Marta Gessler, felietonistka "Wysokich Obcasów" i właścicielka Warsztatu Woni oraz Qchni Artystycznej. W jakich proporcjach i jakiej kolejności powinniśmy dodawać składniki? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego dźwięku.

Marta Gessler zdradziła nam jeszcze jedną pomidorowa tajemnicę. Otóż skórki z pomidorów, które nam zostały, można wysuszyć w piekarniku i zmielić na proszek, np. w młynku do kawy. Takim proszkiem można wówczas posypywać najróżniejsze dania, podkreślając ich smak i kolor.

A jakie państwo mają sposoby na pomidora? Czekamy pod adresem widelec@polskieradio.pl. Zwycięski przepis umieścimy na stronie, gdzie powoli powstaje już Trójkowa, sezonowa książka kucharska.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.