Czas na pomidorowe szaleństwo
Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić.
A wy w jakiej formie najbardziej lubicie pomidory?
Foto: sxc.hu
Restauratorka Marta Gessler opowiadała w radiowej Trójce, że z pomidorami warto eksperymentować, ale każdy z nich ma swoje przeznaczenie i inny smak. - Gatunków pomidorów jest bardzo dużo i namawiam do tego, żeby najpierw sprawdzić smak pomidora i jego konsystencję w środku - tłumaczyła gość Trójki.
Znawczyni kuchni wyjaśniła, że pomidor jest niezastąpiony, gdy chcemy zrobić coś "na szybko". - Wystarczy wrzucić na patelnię odrobinę tego, co mamy pod ręką. Może to być kawałek szynki parmeńskiej, bekonu, do tego odrobina czosnku, oliwy i chili. Oczywiście do tego dodajemy pomidory, makaron i danie gotowe - mówiła Gessler.
Jeden z przepisów Magdy Gessler, w którym dominującym składnikiem są pomidory:
Kroimy pomidory w kostkę i zasypujemy je gruboziarnistą solą. Dodajemy ulubione zioła, może być np. bazylia, która z pomidorami tworzy doskonały duet. Delikatnych listków bazylii nie kroimy, ale rwiemy na kawałki (ewentualnie możemy je pociąć nożyczkami). Następnie polewamy to dobrą oliwą i po 30 minutach do tak przygotowanych pomidorów wrzucamy gorące penne.
A oto zwycięski przepis słuchaczki - Pani Marii Sekity, przesłany przez córkę - Annę Żurowską
Krokiety z pomidorami
Smażymy cieniutkie naleśniki. Do ciasta dodajemy suszone zioła wg smaku (mogą być prowansalskie). Na naleśnikach posmarowanych cienko pesto pomidorowym układamy:
- plasterki pomidorów
- cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- plasterki oliwek
Solimy i pieprzymy
Możemy dodać także: szynkę pokrojona w paseczki, suszone pomidory drobno pokrojone, plasterek żółtego sera i inne składniki wg gustu. Składamy naleśnik w kostkę, panierujemy (można bez panierki) w jajku i bułce tartej.
Kładziemy na blachę i siup do piekarnika - opiekamy króciutko.
Smacznego!
Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.
(mr/mk)