Czas na pomidorowe szaleństwo

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Czas na pomidorowe szaleństwo
A wy w jakiej formie najbardziej lubicie pomidory?Foto: sxc.hu

Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić.

Posłuchaj

Czas na pomidorowe szaleństwo (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Restauratorka Marta Gessler opowiadała w radiowej Trójce, że z pomidorami warto eksperymentować, ale każdy z nich ma swoje przeznaczenie i inny smak. - Gatunków pomidorów jest bardzo dużo i namawiam do tego, żeby najpierw sprawdzić smak pomidora i jego konsystencję w środku - tłumaczyła gość Trójki.

Znawczyni kuchni wyjaśniła, że pomidor jest niezastąpiony, gdy chcemy zrobić coś "na szybko". - Wystarczy wrzucić na patelnię odrobinę tego, co mamy pod ręką. Może to być kawałek szynki parmeńskiej, bekonu, do tego odrobina czosnku, oliwy i chili. Oczywiście do tego dodajemy pomidory, makaron i danie gotowe - mówiła Gessler.

Jeden z przepisów Magdy Gessler, w którym dominującym składnikiem są pomidory:

Kroimy pomidory w kostkę i zasypujemy je gruboziarnistą solą. Dodajemy ulubione zioła, może być np. bazylia, która z pomidorami tworzy doskonały duet. Delikatnych listków bazylii nie kroimy, ale rwiemy na kawałki (ewentualnie możemy je pociąć nożyczkami). Następnie polewamy to dobrą oliwą i po 30 minutach do tak przygotowanych pomidorów wrzucamy gorące penne.

A oto zwycięski przepis słuchaczki - Pani Marii Sekity, przesłany przez córkę - Annę Żurowską

Krokiety z pomidorami
Smażymy cieniutkie naleśniki. Do ciasta dodajemy suszone zioła wg smaku (mogą być prowansalskie). Na naleśnikach posmarowanych cienko pesto pomidorowym układamy:
- plasterki pomidorów
- cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- plasterki oliwek

Solimy i pieprzymy
Możemy dodać także: szynkę pokrojona w paseczki, suszone pomidory drobno pokrojone, plasterek żółtego sera i inne składniki wg gustu. Składamy naleśnik w kostkę, panierujemy (można bez panierki) w jajku i bułce tartej.
Kładziemy na blachę i siup do piekarnika - opiekamy króciutko.

Smacznego!

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(mr/mk)

Polecane